Първият Агро Хакатон в България има победител

АгроХакатон е вероятно сложен за разбиране термин от повечето земеделци в България. Ако трябва да го обясним научно, хакатон (от англ. hackathon – хакерски маратон) е състезателно събитие, в което компютърни програмисти и други софтуерни разработчици, мениджъри на проекти и експерти си сътрудничат в софтуерни проекти. В практически план обяснението обаче е по-просто. Става дума за отбори от компютърни специалисти, които търсят решения на проблеми, с които земеделците се сблъскват ежедневно. Разбира се, с помощта на новите технологии. Компанията, която стои зад идеята и се нагърби с нейното реализиране, също е логична – лидерът в прецизното земеделие у нас – НИК. А мястото, където всичко това се случи, е НИК АКАДЕМИ в с. Изгрев, Шуменско. Мястото, което все повече се превръща в център на дигиталното земеделие в България, в сърцето на реално стопанство, където се изпробват на практика всички нови технологии. Мястото, където се формира общност от прогресивно мислещи специалисти с мисия да направят българското земеделие още по-дигитално и прецизно.

28 часа, шест отбора от програмни специалисти, които търсят реални решения на реални проблеми в земеделието. Екипът на „Гласът на земеделеца“ стана част от това събитие, което беше колкото вълнуващо, толкова и емблематично в новите условия, когато все повече се говори за дигитализация.

А всичко започва с една идея на Свилен Костов – експерта по софтуер в компания НИК, преди малко повече от година. Нейната същност е компютърни специалисти и реални земеделци заедно да намерят решения на предизвикателства в агросектора у нас.
Автори: Ася Василева, Тодор Петров, Гласът на земеделеца

Дата на публикация: 18 септември, 2019
Категория: Друго

Показване на още