В The Pirate Bay се появи 10-милионният торент

Rockhopper 24 април, 2014
Най-големият торент-тракер в интернет - The Pirate Bay (TPB) - преодоля още една историческа граница. Припомняме, че през миналата година "заливът" отбеляза 10 години от своето откриване. Имайки предвид всички правни проблеми, блокирания и съдебните преследвания в различни страни, продължаването на работата на проекта може да се нарече значително постижение, почти подвиг. Честта да стане 10-милионният торент се е паднала на порноклип с име IntimateLesbians, а ъплоудърът е VIP-потребител с никнейм Drarbg.

Самите разработчици на TPB признават, че достигането на границата от 10 милиона качени торенти за тях също е било изненада. Наложило се е бързо да бъдат внесени промени в системата, за да може тя да работи нормално с осемцифрени идентификатори.

Разбира се, не всички от 10-те милиона торенти в сайта са достъпни в момента, а много от тях отдавна са премахнати. Разработчиците уточняват, че към момента реалният брой на торентите, които могат да бъдат изтеглени от потребителите, е 3,05 милиона. Основната причина за премахването е качването на фалшиви файлове. Много от тях са били съзнателно качени на тракера от представители на собственици на авторски права, на правоприлагащи органи или обикновени мошеници - всеки от тях преследващ собствени цели. Така например, нерядко в качените торенти се съдържа зловреден софтуер. Притежателите на авторски права също често се опитват да замърсят базата, за да попречат на разпространението на конкретно съдържание. Тракерът разполага с екип от модератори, който се старае бързо да идентифицира такива опити и да премахва съответните торенти.

Всеки ден в The Pirate Bay се качват около 10 000 нови торенти. Тракерът-ветеран не губи популярност, дори напротив. Следващият, 20-милионен юбилей, се очаква най-вероятно след година и половина или две.