БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

vesnaaaa 9 декември, 2013
Президентът даде начало на благотворителната кампания "Българската Коледа" 2014/2015 година

„Да помогнем на децата с вродени заболявания“ е темата на новото издание на „Българската Коледа“, заяви президентът Росен Плевнелиев в Националната кардиологична болница в София при официалното обявяване на началото на кампания 2014/2015 г. на благотворителната инициатива.

Държавният глава посочи, че темата на дванадесетото издание на „Българската Коледа“ е избрана след консултации с водещи специалисти в областта на детското здравеопазване, неправителствени организации и родители. „Кампанията ще се фокусира върху децата с вродени заболявания, които понякога дори нямат шанс да имат живот. Само техните родители и близки знаят колко страшно звучат диагнози като сърдечна аномалия, дихателна недостатъчност, епилепсия и други“, заяви държавният глава. Президентът отбеляза, че всяка година у нас се раждат около 3500 деца, засегнати от тези болести, като най-често срещаните са сърдечните малформации. Други разпространени вродени заболявания са тези на нервната система, на дихателната система, метаболитните нарушения.

„Част от тези болести водят до застрашаващи живота усложнения и при липса на навременна диагностика и лечение се стига до тежка инвалидност за цял живот или до смърт“, посочи държавният глава и изтъкна важността на ранното и своевременно откриване на заболяванията.

„Българската Коледа” ще помогне на засегнатите от вродени заболявания деца със специализирана диагностика, медикаментозно лечение и рехабилитация“, заяви президентът Плевнелиев. Кампания 2014/2015 г. си поставя за цел да замени морално и технически остарялото оборудване с крайно необходима модерна високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение в университетски и областни лечебни заведения.

„Проявената съпричастност към човешкото страдание ни прави по-силни, по-добри и пълноценни граждани, а подадената ръка и добрите дела осмислят всеки живот“, посочи Росен Плевнелиев. Държавният глава изрази увереност, че както и в предишните издания на кампанията, така и занапред много добродетелни хора ще подкрепят „Българската Коледа“ в реализирането на благородните й цели. Президентът изказа благодарност на всички, които ще проявят съпричастност и ще се включат в инициативата.

Всяко лице може да дари сумата от 1 лев, като позвъни или изпрати текстово съобщение чрез съответния български оператор на телекомуникационна услуга - МТел, Глобул и Виваком, на посочени от организаторите на благотворителната инициатива “Българската Коледа” дарителски телефонни номера.ИЗПРАТЕТЕ SMS НА НОМЕР 1117 ЗА М-ТЕЛ, VIVACOM И GLOBUL или ОБАДЕТЕ СЕ НА НОМЕР 09001117 ЗА ФИКСИРАНИ АБОНАТИ НА VIVACOM И MTEL. Събраните от операторите приходи се превеждат по банковата сметка на инициативата.
Дарителската банкова сметка е в лева при "ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА" АД на специален режим на обслужване и предназначение, съгласно сключен договор БНТ № 8847/14.11.2007г.
ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА АД
BIC:UBBSBGSF
IBAN:BG13UBBS80023300186210
Титуляр на сметката е Българската национална телевизия.

Да подкрепим Българската Коледа!
Последна промяна на 3 декември, 2014