ВАЖНО ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ С ЗНАЧКА PR

maxpower1 7 май, 2013
Връзки с обществеността, също Пъблик рилейшънс, съкратено и разговорно пиар (от английски Public Relations, е поле, занимаващо се с поддържането на публичния имидж на известни или публични личности, организации и програми.

Това е дейност, която създава взаимоизгодни взаимоотношения между дадена организация и нейните потребители, от които взаимоотношения зависи нейният успех или провал.

Съществуват множество различни и взаимодопълващи се схващания и определения за връзките с обществеността. Много популярна е дефиницията, предложена от Фондацията за ПР-изследвания и образование, формулирана след анализ на 472 определения
„ Пъблик рилейшънс е отличителна управленска функция, която помага за установяване и поддържане на двустепенна комуникация, разбирателство, одобрение и сътрудничество между една организация и нейните потребители. Включва управление на проблемите и на резултатите; помага на мениджмънта да бъде непрекъснато информиран и отзивчив към общественото мнение; определя и набляга на управленската отговорност за обслужване на обществените интереси; помага на управлението да е винаги наясно със ситуацията и ефективно да използва промените, за да служи като една ранна предупредителна система. Необходимо е да се предвиждат тенденциите, да се използват изследвания и етични комуникационни техники като принципни инструменти. “
включват говорене на конференции, работа с медиите, кризисни комуникации, социални медии , както и комуникации с работещите в дадена организация. Но за разлика от рекламата, при която има еднопосочна комуникация, при пиара целта е да има взаимоодействие между организацията и публиките, вследствие на което и двете страни да се променят към по-добро. :)
Последна промяна на 7 май, 2013